Γερμανική ενίσχυση αναδιάρθρωσης της Condor – SA.63203

Η Επιτροπή ενέκρινε εκ νέου, βάσει των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2014 για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, γερμανική ad hoc ενίσχυση αναδιάρθρωσης στην αεροπορική εταιρεία Condor, μετά την ακύρωση της αρχικής της απόφασης από το ΓεΔΕΕ

Την περίοδο 2019-2021, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Condor επωφελήθηκε από διάφορα γερμανικά μέτρα κρατικών ενισχύσεων τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες: α) μέτρα που αποσκοπούσαν στην επίλυση των οικονομικών δυσχερειών που προκλήθηκαν από την αφερεγγυότητα της πρώην μητρικής της εταιρείας, Thomas Cook και β) μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, το 2019 η Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2014 για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, μία ενίσχυση διάσωσης της Condor (SA.55394/2019). Το 2022, το ΓεΔΕΕ απέρριψε προσφυγή της Ryanair κατά της απόφασης αυτής (Τ-577/20).

Κατόπιν, το 2020, η Επιτροπή ενέκρινε, με ευθεία εφαρμογή του άρθρου 107 (2) (β) ΣΛΕΕ, μία ad hoc ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών της Condor που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού (SA.56867/2020). Το 2021, το ΓεΔΕΕ ακύρωσε την εν λόγω απόφαση, κατόπιν προσφυγής της Ryanair, λόγω έλλειψης αιτιολογίας, καθώς η Επιτροπή δεν είχε προβεί σε σαφή διάκριση των οικονομικών προβλημάτων της Condor που προϋπήρχαν της πανδημίας του κορωνοϊού με εκείνα που προέκυψαν συνεπεία αυτής (T-665/20). Παρά ταύτα, η Επιτροπή, το 2021 έκρινε εκ νέου συμβατή την επίμαχη ενίσχυση, συμπληρώνοντας την προηγούμενη αιτιολογία της (SA.56867/2021).

Το 2021, η Επιτροπή ενέκρινε, και πάλι με ευθεία εφαρμογή του άρθρου 107 (2) (β) ΣΛΕΕ, μία δεύτερη ad hoc ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών της Condor που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού (SA.63617/2021).

Τέλος, το 2021 η Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2014 για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, ένα μέτρο ενίσχυσης για την Condor που είχε δύο σκέλη: α) τροποποίηση των όρων των δανείων που είχε λάβει η Condor για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μερική διαγραφή χρέους ύψους 90.000.000 ευρώ που απορρέει από τα εν λόγω δάνεια και β) διαγραφή χρέους ύψους 20.200.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε τόκους που οφείλει να καταβάλλει η Condor (SA.63203/2021). Κατά της απόφασης αυτής, το 2022 η Ryanair άσκησε προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του ΓεΔΕΕ (Τ-28/22), την οποία το ΓεΔΕΕ έκανε δεκτή και ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής. Το ΓεΔΕΕ διαπίστωσε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει αμφιβολίες ως προς το εάν το επίμαχο μέτρο πληρούσε την απαίτηση επαρκούς κατανομής των βαρών που ορίζεται στο σημείο 67 των Κατευθυντηρίων Γραμμών. Επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε εκτιμήσει εάν η Γερμανία έλαβε επαρκείς εγγυήσεις, οι οποίες θα διασφάλιζαν ότι οι πρώην μέτοχοι και οι κάτοχοι χρέους μειωμένης εξασφάλισης συμμετείχαν επαρκώς στο βάρος της αναδιάρθρωσης, ώστε να μειωθεί το ποσό της ενίσχυσης και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Κατόπιν έκδοσης της απόφασης του ΓεΔΕΕ, η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας για το επίμαχο μέτρο. Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Επιτροπή έκρινε εκ νέου ότι το μέτρο είναι συμβατό βάσει των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2014 για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι: α) η Condor εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίσει την επιστροφή της σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, β) η Condor και ο νέος ιδιώτης επενδυτής της, η εταιρεία Attestor, συνεισφέρουν σημαντικά στο κόστος της αναδιάρθρωσης, καθώς χρηματοδοτούν πάνω από το 70% του κόστους του, γ) οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχασαν το σύνολο της αξίας της επένδυσής τους, γεγονός που τεκμηριώνει την ορθή κατανομή των βαρών και ότι δεν προκύπτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου από την ενίσχυση, δ) η Γερμανία έχει λάβει επαρκές μερίδιο στα μελλοντικά οφέλη και ε) η ενίσχυση συνοδεύεται από επαρκείς εγγυήσεις για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

Στη βάση αυτή, η Επιτροπή έκρινε εκ νέου συμβατή την γερμανική ad hoc ενίσχυση.

keyboard_arrow_up