Αγγλικά

19/12/2023 Κυπριακό καθεστώς αντιστάθμισης των γεωργικών ζημιών – SA.110443

Η Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του Κεφαλαίου 1.2.1.2. των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2022 για τον γεωργικό και δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές, κυπριακό καθεστώς για τον γεωργικό τομέα λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων
Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή καθεστώς στήριξης του πρωτογενούς τομέα, λόγω ζημιών που προκάλεσαν δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στη φυτική και ζωική παραγωγή, καθώς και σε πάγια περιουσιακά τους στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα και εξοπλισμό παραγωγής. Τα εν λόγω δυσμενή κλιματικά φαινόμενα μπορούν να εξομοιωθούν με φυσικές καταστροφές, όπως καταιγίδες, παγετό, χαλάζι, χιονοπτώσεις, βαριές ή παράκαιρες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ξηρασία, ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες και ατμοσφαιρική σκόνη. Το καθεστώς θα έχει διάρκεια έως την 31η Δεκεμβρίου 2030 και οι ενισχύσεις θα έχουν τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Δικαιούχοι είναι κυπριακές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Στην περίπτωση δικαιούχων που ασχολούνται μόνον εν μέρει με τον γεωργικό τομέα, το καθεστώς θα καλύπτει μόνο το μέρος της εκμετάλλευσης που αφιερώνεται στη γεωργία. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ ανά έτος και 500.000 ευρώ για περίοδο πέντε ετών, εκτός από την περίπτωση της ομαδικής γεωργίας. Οι ενισχύσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 80% των επιλέξιμων δαπανών ή το 90% σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους περιορισμούς.

Η Επιτροπή έκρινε το καθεστώς συμβατό, βάσει του Κεφαλαίου 1.2.1.2. των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2022 για τον γεωργικό και δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές. Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι το καθεστώς: α) χορηγείται για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα τα οποία μπορούν να εξομοιωθούν με φυσική καταστροφή, β) διευκολύνει την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητα, γ) είναι πρόσφορο και αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, δ) είναι αναλογικό, διότι περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο, και ε) θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στο ενδοενωσιακό εμπόριο.

Στη βάση αυτή, η Επιτροπή ενέκρινε το κυπριακό καθεστώς.
Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.