Αγγλικά

02/09/2021 Ενίσχυση μέσω διαγωνισμού πώλησης περιουσιακών στοιχείων – ΔΕΕ C-665/19 P

Η κατακύρωση διαγωνισμού πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε εταιρία, η οποία έχει υποβάλει προσφορά, χωρίς βέβαιη εγγύηση της χρηματοδότησής της, θέτει ζητήματα αμφισβήτησης του αμερόληπτου χαρακτήρα του διαγωνισμού και, ως εκ τούτου, συνεπάγεται την προνομιακή μεταχείριση της εν λόγω εταιρίας που δύναται να συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση
Το συγκρότημα Nürburgring του ομόσπονδου κράτους της Ρηνανίας-Παλατινάτου στη Γερμανία περιλαμβάνει πίστα αγώνων αυτοκινήτων, πάρκο ψυχαγωγίας, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μεταξύ των ετών 2002 και 2012 οι δημόσιες επιχειρήσεις – ιδιοκτήτες του Nürburgring ωφελήθηκαν από μέτρα στήριξης για την κατασκευή πάρκου ψυχαγωγίας, ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και για την οργάνωση αγώνων της Formula 1. Για τα μέτρα αυτά η Επιτροπή κίνησε αυτεπαγγέλτως, το 2012, επίσημη διαδικασία έρευνας βάσει του άρθρου 108 παρ. 2 (SA.31550).

Την ίδια χρονιά, το γερμανικό πρωτοδικείο κήρυξε τους ιδιοκτήτες του Nürburgring σε πτώχευση και διέταξε την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων μέσω διαδικασίας διαγωνισμού, ο οποίος οργανώθηκε ως εξής: αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έλαβαν σειρά εγγράφων που αφορούσαν το Nürburgring και κλήθηκαν να υποβάλουν, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ενδεικτική προσφορά είτε για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων είτε για καθορισμένες ομάδες περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη για επιμέρους περιουσιακά στοιχεία του Nürburgring. Στη συνέχεια, τέθηκε νέα προθεσμία, προκειμένου οι δυνητικοί αγοραστές που προσκλήθηκαν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού να υποβάλουν επιβεβαιωτικές προσφορές, οι οποίες έπρεπε να είναι πλήρως εγγυημένες και να περιλαμβάνουν συμφωνία ως προς τους όρους εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring. Κατά το τελευταίο στάδιο, οι επενδυτές θα επιλέγονταν με βάση τη μεγιστοποίηση της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων, αφενός, και της ασφάλειας της συναλλαγής, αφετέρου. Τελικά, η ομάδα των πιστωτών, στο πλαίσιο της διαδικασίας αφερεγγυότητας των πωλητών, ενέκρινε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring στην Capricorn, η οποία πρότεινε την εξαγορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring. Βάσει της συμφωνίας εξαγοράς που συνάφθηκε μεταξύ της αγοράστριας και των πωλητών-ιδιοκτητών του Nürburgring, το τίμημα θα καταβαλλόταν σε δύο δόσεις. Ωστόσο, η Capricorn δεν κατάφερε να καταβάλει τη δεύτερη δόση του τιμήματος εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας, οπότε κινήθηκαν άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και των πωλητών περί αναβολής της καταβολής, στο πλαίσιο των οποίων προτάθηκε και η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring προς άλλον αγοραστή.

Το 2014, η εταιρία NeXovation Inc. με έδρα στις ΗΠΑ, που συμμετείχε στον ανώτερο διαγωνισμό, υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή και ισχυρίστηκε ότι η Capricorn έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης στο πλαίσιο του διαγωνισμού, δεδομένου ότι επελέγη, ενώ η προσφορά που υπέβαλε ήταν χαμηλότερη από τη δική της, καθώς και ότι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring δεν βασίστηκε στην αγοραία τιμή τους, επειδή δεν υπήρξε ανοιχτή, διαφανής, αμερόληπτη και άνευ όρων διαδικασία διαγωνισμού. Συνεπώς, σύμφωνα με τη NeXovation, η Capricorn έλαβε ενίσχυση ίση με τη διαφορά μεταξύ του τιμήματος που έπρεπε να καταβάλει και της αγοραίας τιμής των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε.

Η Επιτροπή εξέδωσε τελική απόφαση με την οποία έκρινε ότι η πώληση των στοιχείων του Nürburgring στην Capricorn δεν συνιστούσε κρατική ενίσχυση, αφού ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί κατά τρόπο ανοιχτό, διαφανή και αμερόληπτο, το τίμημα ήταν σύμφωνο με την αγορά και δεν υπήρχε οικονομική συνέχεια μεταξύ των πωλητών και της αγοράστριας εταιρίας. Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή έκρινε ότι ορισμένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περίοδο 2002-2012 υπέρ του Nürburgring αποτελούσαν παράνομες και μη συμβατές κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να ανακτηθούν από τους πωλητές-ιδιοκτήτες και όχι από την Capricorn και τις θυγατρικές της.

Κατά της απόφασης αυτής, η NeXovation άσκησε προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του ΓεΔΕΕ. Ειδικά, όσον αφορά το περιεχόμενο της καταγγελίας της, η NeXovation υποστήριξε ότι η Επιτροπή όφειλε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας λόγω ύπαρξης σοβαρών δυσχερειών και, συγκεκριμένα, επειδή από ποικίλα στοιχεία προκύπτει ότι η επίμαχη διαδικασία ήταν αδιαφανής και μεροληπτική. Συγκεκριμένα, η NeXovation υποστήριξε ότι: α) στη διαδικασία του διαγωνισμού είχε εισαχθεί μεταγενέστερα ένα περιβαλλοντικό κριτήριο επιλογής, χωρίς να γνωστοποιηθεί σε όλους τους διαγωνιζόμενους, β) η διαδικασία του διαγωνισμού δεν είχε ανακοινωθεί εκτός της Ένωσης, γ) πολλά έγγραφα σημαντικά για την πώληση δεν είχαν κοινοποιηθεί ή είχαν κοινοποιηθεί καθυστερημένα ή με παραπλανητικό τρόπο, δ) η Επιτροπή έκρινε εσφαλμένα ότι η καθυστερημένη ανακοίνωση πληροφοριών κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού δεν θα επηρέαζε την υποβολή της τελικής προσφοράς των διαγωνιζομένων, ε) η Επιτροπή έκρινε εσφαλμένα ότι οι πωλητές είχαν παράσχει σε όλους τους διαγωνιζόμενους όλες τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε αυτοί να μπορούν να προβούν σε κατάλληλη εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring, ε) η Capricorn έτυχε προνομιακής μεταχείρισης, ενώ αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης και στ) η προσφορά που υπέβαλε η Capricorn δεν καλυπτόταν από εγγύηση.

Το ΓεΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της NeXovation, κρίνοντας ότι η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν διαφανής, αφού γνωστοποιήθηκε σε όλους τους διαγωνιζόμενους η προθεσμία για την υποβολή επιβεβαιωτικών προσφορών, καθώς και η δυνατότητα υποβολής προσφορών μετά την παρέλευσή της με την επισήμανση, όμως, ότι οι πωλητές θα επέλεγαν τον αγοραστή σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ως άνω προθεσμία. Ακόμη, έκρινε ότι η διαδικασία ήταν αμερόληπτη, καθώς η Deutsche Bank δεσμεύθηκε με επιστολή της, απευθυνόμενη στην Capricorn, να της χορηγήσει δάνειο, γεγονός που της παρείχε την απαραίτητη εξασφάλιση για την αποπληρωμή του τιμήματος, όπως ίσχυε και για τις υπόλοιπες εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό (ΓεΔΕΕ T-353/15).

Στη συνέχεια, η NeXovation άσκησε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΔΕΕ λόγω παράβασης της υποχρέωσης αιτιολόγησης του ΓεΔΕΕ σχετικά με τον διαφανή και αμερόληπτο χαρακτήρα του διαγωνισμού, δεδομένου ότι δεν απάντησε στα αντίθετα επιχειρήματα που προέβαλε η ίδια κατά την ακροαματική διαδικασία.

Το ΔΕΕ σημείωσε ότι η αιτιολογία της απόφασης του ΓεΔΕΕ μπορεί να συνάγεται και εμμέσως, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επαρκή στοιχεία στους ενδιαφερόμενους, ώστε να γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν δεκτά τα επιχειρήματά τους, αλλά και στο ίδιο το ΔΕΕ, προκειμένου αυτό να μπορεί να ελέγξει την απόφαση. Εν προκειμένω, το ΔΕΕ διαπίστωσε ότι, όσον αφορά τον αδιαφανή χαρακτήρα του επίμαχου διαγωνισμού, το ΓεΔΕΕ απάντησε με πολύ συνοπτικό τρόπο, από τον οποίο δεν συνάγεται ούτε και εμμέσως ο λόγος απόρριψης πολλών από τα επιχειρήματα που προέβαλε η NeXovation. Αντίστοιχα, ούτε και ως προς τα επιχειρήματα που σχετίζονταν με τον μεροληπτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού απάντησε το ΓεΔΕΕ έστω και εμμέσως, με αποτέλεσμα να παραβεί την υποχρέωση αιτιολόγησης που υπέχει.

Κατόπιν τούτου, το ΔΕΕ ακύρωσε την προαναφερόμενη απόφαση του ΓεΔΕΕ και εξέτασε την προσφυγή ακύρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, εξέτασε την υποχρέωση της Επιτροπής να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας λόγω ύπαρξης σοβαρών δυσχερειών ως προς την αξιολόγηση του μέτρου υπέρ της Capricorn και, συγκεκριμένα, ως προς το εάν η χρηματοδότηση της προσφοράς της Capricorn ήταν πράγματι εγγυημένη.

Το ΔΕΕ διαπίστωσε ότι η επιστολή της Deutsche Bank δεν περιείχε δεσμευτική υπόσχεση χρηματοδότησης υπέρ της Capricorn, όπως θεώρησε η Επιτροπή, αφού στο Παράρτημα Α αυτής αναγράφεται ρητά ότι η Deutsche Bank δεν αποσκοπεί στη δημιουργία δεσμευτικής υποχρέωσής της να χρηματοδοτήσει την Capricorn. Περαιτέρω, το ΔΕΕ σημείωσε ότι, εάν η χρηματοδότηση της προσφοράς της Capricorn ήταν πράγματι εξασφαλισμένη, η τελευταία θα ήταν σε θέση να καταβάλει όλο το τίμημα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη διαπραγμάτευσης, όπως συνέβη στην υπό κρίση περίπτωση.

Ως εκ τούτου, το ΔΕΕ έκρινε ότι η εκτίμηση της Επιτροπής περί χορήγησης ενίσχυσης στην Capricorn ήγειρε αμφιβολίες, βάσει των οποίων έπρεπε να κινηθεί η επίσημη διαδικασία έρευνας και, συνεπώς, χωρίς να εξετάσει του υπόλοιπους λόγους ακύρωσης, έκανε δεκτή την προσφυγή της NeXovation και ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής, κατά το μέρος που αφορούσε την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Nürburgring.

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=D352E4AD8463F08304403DAF8E99B6F3?text=&docid=245526&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=4434171
Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.