Αγγλικά

28/10/2020 Έγκριση ελληνικής ενίσχυσης για τον πολιτισμό λόγω κορωνοϊού – SA.59033

Η Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ, προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού στην Αθήνα σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων 2020 για τη στήριξη της οικονομίας λόγω κορωνοϊού
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (με έως 50 εργαζόμενους το 2019) που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και είναι εγκατεστημένες στον Δήμο των Αθηνών και, ειδικότερα, ασκούν κάποιες από τις εξής δραστηριότητες:

α) δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών,

β) υπηρεσίες οργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων,

γ) παραστατικές τέχνες,

δ) υποστήριξη δραστηριοτήτων στις παραστατικές τέχνες,

ε) καλλιτεχνική δημιουργία,

στ) λειτουργία εγκαταστάσεων τέχνης,

ζ) δραστηριότητες μουσείων,

η) λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων αξιοθέατων επισκεπτών,

θ) δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών καταφυγίων.

Η Περιφέρεια της Αττικής παράγει περισσότερο από το 70% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις αυτού του τομέα με έδρα στην Αττική απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, από τα 94 θέατρα της Περιφέρειας της Αττικής, τα 66 βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Αθήνας, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης. Συνεπώς, οι ελληνικές αρχές θεώρησαν αναγκαία τη στήριξη της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να ενισχυθεί η τρέχουσα πολιτιστική δραστηριότητα και να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην τουριστική ελκυστικότητα της πρωτεύουσα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στην τοπική οικονομία.

Το καθεστώς θα έχει διάρκεια έως τις 30.06.2021 και η ενίσχυση θα χορηγηθεί με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων. Στόχος του μέτρου είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν.

Το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση και το μέγιστο σε 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως το 50% του αθροίσματος των ακόλουθων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τους δικαιούχους κατά το έτος 2019:

α) κόστος για καταναλωτικά αγαθά, πρώτες ύλες και αναλώσιμα,

β) έξοδα για την παροχή υπηρεσιών,

γ) κόστος μισθωμάτων,

δ) παροχές σε εργαζομένους και

ε) διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό και το ενέκρινε σύμφωνα με το κεφάλαιο 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων 2020 για τη στήριξη της οικονομίας λόγω κορωνοϊού.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.59033 στο Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων στον ιστότοπο της ΓΔ Ανταγωνισμού, αφού διευθετηθούν τυχόν ζητήματα περί απορρήτου.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_20_2006
Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.