Αγγλικά

24/02/2020 Ανάκτηση ενίσχυσης από την Εθνική Ρουμανική Εταιρία Ουρανίου – SA.48394

Η Επιτροπή διέταξε τη Ρουμανία να ανακτήσει την ενίσχυση που χορήγησε παράνομα στην Εθνική Εταιρία Ουρανίου με τη μορφή δανείου διάσωσης
Η Εθνική Εταιρία Ουρανίου («Compania Națională a Uraniului SA» - CNU) είναι μια πλήρως κρατική ρουμανική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ορυχείων ουρανίου και στην παραγωγή πρώτων υλών που μετατρέπονται σε καύσιμα για πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η CNU απασχολεί περίπου 770 υπαλλήλους και διαθέτει δύο εργοτάξια: μια περιοχή εξόρυξης ουρανίου, η οποία βρίσκεται στην Crucea-Botusana (κομητεία Suceava) και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και διύλισης, που βρίσκεται στη Feldioara (περιφέρεια Brasov).

Επειδή η CNU αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, η Ρουμανία αποφάσισε να της χορηγήσει ένα επείγον δάνειο διάσωσης, ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ (62 εκατ. RON), με σκοπό τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης κατά τους επόμενους έξι μήνες. Το δάνειο αυτό θα λειτουργούσε ως αποθεματικό για την προετοιμασία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η κερδοφορία της επιχείρησης, και το οποίο οι ρουμανικές αρχές δεσμεύτηκαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή το αργότερο έξι μήνες μετά την έγκριση του δανείου. Η Επιτροπή ενέκρινε το δάνειο αυτό σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων 2014 (SA.46312/2016).

Μετά την εγκριτική απόφαση της Επιτροπής, η Ρουμανία κοινοποίησε στην Επιτροπή, το 2017, σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε δημόσια χρηματοδότηση, ύψους 93 εκατ. ευρώ (441 εκατ. RON), με τη μορφή επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων, διαγραφής χρέους και μετατροπής χρεωστικών ιδίων κεφαλαίων.

Η Επιτροπή, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και λόγω αμφιβολιών ως προς τη συμβατότητα του ρουμανικού σχεδίου, κίνησε, το 2018, την επίσημη διαδικασία έρευνας, για να εξετάσει κατά πόσον το προαναφερόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, ιδίως, με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων 2014. Κατά την επίσημη διαδικασία έρευνας, η Ρουμανία υπέβαλε δύο ακόμη τροποποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης στην Επιτροπή. Το τελευταίο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε προέβλεπε τη χορήγηση συνολικής κρατικής χρηματοδότησης, ύψους περίπου 38 εκατ. ευρώ (178 εκατ. RON). Το ποσό αυτό περιλάμβανε διάφορες κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και τη μη επιστροφή του εγκριθέντος από την Επιτροπή δανείου διάσωσης, ύψους 13 εκατ. ευρώ (62 εκατ. RON), που είχε χορηγηθεί το 2016.

Η Επιτροπή έκρινε ότι το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε η Ρουμανία δεν είναι σύμφωνο με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων 2014, επειδή δεν εγγυάται την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της CNU, χωρίς τη συνεχή χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Περαιτέρω, η Επιτροπή διέταξε τη Ρουμανία να ανακτήσει το δάνειο διάσωσης του 2016 πλέον των τόκων, δεδομένου ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις των ρουμανικών αρχών και το δάνειο παρατάθηκε και δεν επιστράφηκε μετά τους 6 μήνες.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.48394 στο Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων στον ιστότοπο της ΓΔ Ανταγωνισμού, αφού διευθετηθούν τυχόν ζητήματα περί απορρήτου.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_314
Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.