Αγγλικά

09/04/2021 Έγκριση παράτασης του ελληνικού προγράμματος «Ηρακλής» – SA.62242

Η Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού προγράμματος παροχής εγγυήσεων για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών («Ηρακλής»), καθώς εξακολουθεί να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση κατά το άρθρο 107 παρ. 1 ΣΛΕΕ
Το υφιστάμενο πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων (με την ονομασία «Ηρακλής») εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019 και η διάρκειά του ορίστηκε αρχικά σε 18 μήνες (SA.53519/2019).

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο αυτό, ένας φορέας τιτλοποίησης μεμονωμένης διαχείρισης αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και πωλεί τίτλους (ομόλογα) σε επενδυτές, ενώ το Δημόσιο, από την πλευρά του, θα εγγυάται μόνον για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης (senior bonds) έναντι προμήθειας σύμφωνης με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Πράγματι, μετά την υιοθέτηση του προγράμματος τον Οκτώβριο του 2019, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Ειδικότερα, η Ελλάδα εκτίμησε ότι, ως αποτέλεσμα της θέσπισης του προγράμματος, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί από 43% στο τέλος του 2019 σε 27% στα τέλη Μαρτίου 2021.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή μέτρο για την παράταση της ισχύος αυτού του προγράμματος για επιπλέον 18 μήνες, δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2022. Σημειώνεται, ότι οι τρέχουσες αιτήσεις του προγράμματος τιτλοποιήσεων ανέρχονται συνολικά σε 31,3 δισ. ευρώ (ακαθάριστη λογιστική αξία) μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του παρατεινόμενου προγράμματος, το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει, όταν παρέχει εγγύηση στο τμήμα τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με την υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα. Συνεπώς, η Επιτροπή έκρινε ότι το μέτρο εξακολουθεί να μην συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107 παρ. 1 ΣΛΕΕ, καθώς πληρούται η αρχή του ιδιώτη επενδυτή.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.62242 (2021) στο Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων στον ιστότοπο της ΓΔ Ανταγωνισμού της Επιτροπής, αφού διευθετηθούν τυχόν ζητήματα περί απορρήτου.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/IP_21_1661
Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.