Αγγλικά

02/05/2024 Παράταση διατάξεων του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης 2023

Η Επιτροπή ενέκρινε την παράταση ορισμένων διατάξεων του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης 2023 κατά έξι μήνες, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας
Τον Απρίλιο του 2024, η Επιτροπή πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με τη συνεχιζόμενη σοβαρή διαταραχή της οικονομίας, η οποία επηρεάζει ιδίως τους πρωτογενείς τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Η Επιτροπή έλαβε, επίσης, υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, καθώς και την προτροπή του Συμβουλίου να συνεχιστούν οι εργασίες για μια ενδεχόμενη επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει μια περιορισμένη παράταση του Κεφαλαίου 2.1 του ΠΠΚΜ 2023 για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, καθώς και για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Η απόφαση αυτή, να καθυστερήσει η σταδιακή κατάργηση του ΠΠΚΜ 2023, επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς για έξι επιπλέον μήνες, ήτοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η παράταση δεν συνεπάγεται αύξηση των ανώτατων ορίων που προβλέπονται για τα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να μπορούν να παρέχουν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση ή από τις επακόλουθες κυρώσεις και αντίμετρα, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, έως 280.000 ευρώ για τον γεωργικό τομέα και έως 335.000 ευρώ για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Η τροποποίηση αυτή δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του ΠΠΚΜ 2023. Ειδικότερα:
  • το Κεφάλαιο 2.1, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, θα καταργηθεί σταδιακά έως τις 30 Ιουνίου 2024 για όλους τους τομείς εκτός της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

  • το Κεφάλαιο 2.4, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών ενέργειας, θα καταργηθεί, επίσης, σταδιακά έως τις 30 Ιουνίου 2024.

  • τα Κεφάλαια 2.2 και 2.3 σχετικά με τη στήριξη της ρευστότητας με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων, καθώς και το Κεφάλαιο 2.7 σχετικά με τα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη καταργηθεί σταδιακά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

  • τα Κεφάλαια 2.5, 2.6 και 2.8 που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και στη μείωση των εξαρτήσεων από τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Παράλληλα με τη σημερινή τροποποίηση, η Επιτροπή θα δρομολογήσει, επίσης, μια αναθεώρηση του Κανονισμού 1408/2013 για τις γεωργικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων ετών και του τρέχοντος πλαισίου το οποίο χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τις υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων που επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα.
Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.