Αγγλικά

30/04/2024 Τσεχική ad hoc ενίσχυση για κατασκευή πυρηνικού σταθμού – SA.58207

Η Επιτροπή ενέκρινε, με ευθεία εφαρμογή του άρθρου 107 (3) (γ) ΣΛΕΕ, τσεχική ad hoc ενίσχυση στην Elektrárna Dukovany II για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Dukovany της Τσεχίας
Η Τσεχία κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιό της να στηρίξει την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Dukovany, με δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 1200 MW. Ο πυρηνικός σταθμός αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το 2036, ενώ η εμπορική λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει το 2038. Ο σταθμός θα έχει διάρκεια ζωής 60 ετών και προβλέπεται να παροπλιστεί το 2096. Στο Dukovany υπάρχει ήδη ένας υφιστάμενος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας.

Δικαιούχος του μέτρου είναι η Elektrárna Dukovany II («EDU II»), θυγατρική του ομίλου ČEZ, του μοναδικού φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών στην Τσεχία. Η Τσεχία σχεδιάζει να χορηγήσει άμεση επιχορήγηση, με τη μορφή σύμβασης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της EDU II, με μία κρατική εταιρεία ειδικού σκοπού, την SPV. Η σύμβαση θα διασφαλίσει σταθερά έσοδα για τον πυρηνικό σταθμό για περίοδο 40 ετών.

Η EDU II θα επωφεληθεί, επίσης, από επιδοτούμενο κρατικό δάνειο για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του κόστους κατασκευής και από μηχανισμό προστασίας έναντι απρόβλεπτων γεγονότων ή αλλαγών πολιτικής που ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατη την υλοποίηση του έργου.

Το 2022, η Επιτροπή είχε κινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας για να αξιολογήσει την καταλληλότητα και την αναλογικότητα του μέτρου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Τσεχία τροποποίησε τους όρους του πακέτου δημόσιας στήριξης του έργου, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Επιτροπής.

Για να διασφαλιστεί ότι η ενίσχυση είναι αναλογική και δεν στρεβλώνει αδικαιολόγητα τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Τσεχία προέβη στα ακόλουθα μέτρα:

  1. Εισήγαγε μια φόρμουλα αμοιβών που προσομοιάζει με αμφίδρομη σύμβαση επί της διαφοράς (two-way Contract for Difference), η οποία παρέχει σταθερότητα εσόδων και περιορίζει τις υπερβολικές αμοιβές μέσω ετήσιου εκ των υστέρων διακανονισμού. Κατ' αρχήν, όταν οι μέσες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλές, η μονάδα λαμβάνει συμπληρωματικό ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ μίας σταθερής ορισθείσας τιμής και της τιμής αγοράς. Όταν οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές, η μονάδα επιστρέφει τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών. Επιπλέον, για κάθε παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, η μονάδα λαμβάνει την πραγματική τιμή της αγοράς, εκθέτοντας έτσι τη μονάδα στην ανάγκη αποτελεσματικής και ευέλικτης λειτουργίας με βάση τους κανόνες της αγοράς. Ειδικότερα, οι τιμές της αγοράς παρέχουν κίνητρα για μείωση της παραγωγής και προγραμματισμό συντήρησης και ανεφοδιασμού, όταν οι τιμές της αγοράς είναι χαμηλές και για αύξηση της παραγωγής όταν οι τιμές της αγοράς είναι υψηλές. Η λειτουργία σύμφωνα με τους όρους της αγοράς περιορίζει τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και αποτρέπει την εκτόπιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προς όφελος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και διευκολύνοντας την απαλλαγή του από τις ανθρακούχες εκπομπές.

  2. Μείωσε τη διάρκεια της άμεσης στήριξης των τιμών από 60 σε 40 έτη.

  3. Καθόρισε την τιμή αναφοράς βάσει ενός μοντέλου προεξόφλησης ταμειακών ροών, διασφαλίζοντας ότι το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, λαμβανομένου υπόψη του επιδοτούμενου δανείου, περιορίζεται στο χρηματοδοτικό κενό του έργου. Το χρηματοοικονομικό μοντέλο διασφαλίζει ιδίως ότι οι μέτοχοι της EDU II θα λάβουν ποσοστό απόδοσης ίσο με την απόδοση της αγοράς που θα απαιτούσαν οι επενδυτές για μια παρόμοια επένδυση. Με άλλα λόγια, η Τσεχία θα διασφαλίσει την αναλογικότητα της κρατικής ενίσχυσης μέσω της βαθμονόμησης της τιμής εκκίνησης, λαμβάνοντας υπόψη το επιδοτούμενο κόστος δανεισμού και ένα ανάλογο κόστος ιδίων κεφαλαίων.

  4. Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος υπεραντιστάθμισης, η Τσεχία θα εφαρμόσει μηχανισμό επιστροφής. Θα διασφαλίσει ότι τυχόν πρόσθετα κέρδη που θα προκύψουν από το έργο θα μοιραστούν με το τσεχικό κράτος. Ο μηχανισμός αυτός θα ισχύσει καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας.

  5. Για να αποφευχθεί η συγκέντρωση της αγοράς και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος το μέτρο να παρέχει πλεονέκτημα σε ορισμένους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, η Τσεχία δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα πωλείται στο ανοικτό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας - δηλαδή στις ημερήσιες, ενδοημερήσιες και προθεσμιακές αγορές - καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του σταθμού. Το υπόλοιπο της παραγωγής μπορεί να πωλείται με αντικειμενικούς, διαφανείς και αμερόληπτους όρους μέσω δημοπρασιών.


Στη βάση αυτή, η Επιτροπή έκρινε το μέτρο συμβατό με ευθεία εφαρμογή του άρθρου 107 (3) (γ) ΣΛΕΕ.

Επιστροφή



ΔηΣΚΕ & αγορά Οδηγός ΜοΚΕ κρατικών ενισχύσεων
      Powered by Softways S.A. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.